offnews.bgВеществото 5F-MDMB-PICA да се постави под контрол и да бъде включено

...
offnews.bgВеществото 5F-MDMB-PICA да се постави под контрол и да бъде включено
Коментари Харесай

Включват вещество, съдържащо се в течности за е-цигари и наргилета, в списъка с наркотиците

offnews.bg

Веществото 5F-MDMB-PICA да се сложи под контрол и да бъде включено в Списъка с растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, оферират от Министерството на здравеопазването.

Промяната е отразена в Проекта на разпореждане за допълнение на Наредбата за реда и систематизиране на растенията и веществата, с висока степен на риск за публичното здраве.

В отчета си по плана министър Ананиев акцентира, че веществото е от групата на синтетичните канабиноиди и се слага под надзор по предложение на Военномедицинска академия, където е открит клиничен случай с пациент, приет в болница по неотложност след приложимост на цигара, съдържаща синтетичния канабиноид 5F-MDMB-PICA. 

По химическа конструкция и фармакологични свойства, веществото може да се преглежда като аналог на към този момент поставения под надзор у нас в Списък I синтетичен канабиноид 5F-ADB, за който има докладван и смъртен случай. Целта е да се предотврати трафикът и разпространяването му у нас и да се ограничи рискът от корист с него.

Синтетичните канабиноиди са дизайнерски препарати, които се пръскат, вдишват или пушат, а от 2016 год. се откриват и в течна форма.

На пазара могат да се открият ароматизанти или билкови смеси за пушене под имена като К2, Spice или синтетична марихуана. Често са означени като несъответствуващи за изразходване от човек, с цел да се избегне отговорността на производителите и търговците.

Преди месец медиите във Англия оповестиха, че от началото на годината в страната са приети в болница девет души след пушене на електронни цигари с никотинова течност.  При проучване на съдържанието й било открито съществуването на 3,3-диметилбутаноат, прочут още като 5F-MDMB-PICA.

Веществото към този момент е под надзор в Съединени американски щати, където са докладвани случаи на интоксикaции, както и оповестени проучвания по идентификация и разпространяване. Контролира се и в множеството страни от Европейски Съюз.

Освен, че повреждат централната нервна система, сърдечно-съдовата система и бъбреците, синтетичните канабиноиди, към които спада въпросното вещество, са доста по пристрастяващи от марихуаната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР